تابناک فارس به نقل از ایکنا: بیماران مبتلا به دیابت، در طول روزهداری باید قند خون را در چندین نوبت با گلوکومتر اندازهگیری کنند. این اندازهگیریها بهویژه برای بیماران مبتلا به دیابت نوع یک و نوع دو که تحت درمان با انسولین هستند، بسیار ضروری است.
در طول ماه مبارک رمضان، تغییرات عمدهای در الگوی تغذیهای افراد ایجاد میشود اما اکثر مشکلاتی که برای سلامت فرد روزهدار بروز میکند، نتیجه رژیم غذایی نامناسب یا پرخوری است. در بیشتر موارد رژیم غذایی بیماران مبتلا به دیابت در هنگام روزه گرفتن با یک رژیم غذایی سالم و متعادل تفاوتی ندارد.
کاهش دریافت کالری و تغییر شیوه زندگی در ماه مبارک رمضان بهویژه در افراد مبتلا به دیابت که دارای اضافه وزن هستند میتواند بسیار مفید باشد و با کاهش وزن فرد، کنترل دیابت بیمار نیز آسانتر شود.
در این زمینه لازم است با استفاده از هرم راهنمای غذایی، پنج گروه اصلی شامل نان و غلات، میوه، سبزیها، گوشت و لبنیات در برنامه غذایی فرد روزهدار گنجانده شود.
استفاده از یک رژیم غذایی سبک حاوی مواد غذایی با شاخص قندی پایین که قند خون را به آهستگی افزایش میدهد، از جمله مواد غذایی حاوی پروتئین، نان سبوسدار، غلات کامل، حبوبات، سبزیها و میوهها به هنگام سحر توصیه میشود.
میوهها و سبزیها علاوه بر تأمین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن به علت دارا بودن الیاف فراوان و ذخیره کردن آب در خود، مانع از بروز یبوست شده و احساس تشنگی در طول روز را نیز از بین میبرد.
مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب، ادویهها و ترشیها به علت ایجاد اختلال در هضم و ایجاد سوزش معده باید محدود شود. وعده افطار نیز ابتدا با مصرف چای کم رنگ، شیر و حداکثر یک تا دو عدد خرما آغاز شده و پس از آن مواد غذایی کم چرب، سبزیهای آب پز و انواع سوپها که زودتر هضم میشود، توصیه میشود.
در مجموع، برای اجتناب از افزایش وزن و افزایش قند خون، افراط در مصرف انواع شیرینیها مثل زولبیا، بامیه، شله زرد، حلوا و یا نوشابه به هنگام سحر و افطار جایز نیست.
افروز پیشبین، کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز